nieuws

25 apr 2008, 18:06

Eerste huwelijk in ‘Groninger kerk van een miljoen’

Het eerste huwelijk in de gerestaureerde kerk van Vierhuizen werd op vrijdag 25 april om half 3 voltrokken door burgemeester Joan Stam van de gemeente De Marne. Het bruidspaar Ingeborg Goutbeek en Arjen Lasthuis vormde het stralende middelpunt van deze bijzondere gebeurtenis. De burgemeester heeft zich indertijd actief ingezet om het geld voor de restauratie van de kerk bij elkaar te krijgen. Na de restauratie eind 2007 werd de kerk een burgerlijke huwelijkslocatie van de gemeente De Marne.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Arjen, de bruidegom, is opgegroeid in Vierhuizen en voelt zich verbonden met het dorp. Zijn bruid komt oorspronkelijk uit Dalfsen, maar voelde zich onmiddellijk in het dorp thuis. Ingeborg toonde zich vanaf het begin van de actie sterk betrokken bij de actie. Dit blijkt ook wel uit het gastenboek op www.kerkvierhuizen.nl toen het kerkje de finale had bereikt en Ingeborg mailde: ‘JAAAAAHHH!! We hebben het geflikt! Nu op naar de finale. Al die sms-jes zijn het dubbel en dwars waard geweest. Laat die finale maar komen!’ Toen de kerk van Vierhuizen het programma BankGiro Loterij Restauratie won, gaf Ingeborg aan, dat zij en haar vriend heel graag het eerste bruidspaar in de kerk wilden zijn.


Restauratie


Op 23 december 2006 werd de dertiende-eeuwse kerk de winnaar van het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie. Kijkers van het programma belden en sms’ten massaal voor het kerkje en zorgden er zo voor dat dit monument gerestaureerd werd. Een jaar later op 21 december 2007 was het zover, de klus was geklaard en de kerk werd weer in gebruik genomen.