nieuws

02 mei 2008, 12:12

Archeologen graven onder Grote Markt

Archeologen zijn vrijdag begonnen met proefopgravingen onder de oostzijde van Grote Markt in Groningen. Dit gedeelte van de markt gaat komende jaren ingrijpend op de schop. Voordat het zover is, wordt het gebied eerst door archeologen aan een uitgebreid onderzoek onderworpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De archeologen willen onder andere kijken of de funderingen en kelders van het beruchte Scholtenshuis nog aanwezig zijn. Dit gebouw, waar in de Tweede Wereldoorlog honderden verzetsstrijders werden gevangen genomen en gemarteld, werd tijdens de bevrijding van Groningen door brand verwoest.


In eerste instantie wordt een gebied van zo’n tachtig vierkante meter uitgekamd. Pas volgend jaar gaan de archeologen aan de slag op de plek onder de Grote Markt waar vermoedelijk nog enkele duizenden eeuwenoude graven liggen. Deze zullen dan worden uitgegraven waarna de resten worden bewaard.


Inwoners van Groningen kunnen vanaf een speciaal platform de werkzaamheden van de archeologen van bovenaf volgen. Ook zijn er panelen geplaatst met informatie over het verleden en de toekomst van het gebied.