nieuws

31 jul 2009, 14:02

Anne Frankbarak beschadigd en al toch vanuit Veendam terug in Westerbork

Delen van barak 57, de barak waar Anne Frank en haar zuster Margot in augustus 1944 enkele weken werkten, zijn vrijdag teruggebracht naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In de nacht van 18 op 19 juli jongstleden ging een groot deel van de barak, die als schuur in Veendam in gebruik was, in vlammen op. De bewaard gebleven delen – de noordgevel, delen van de voorgevel, de spanten en enkele panelen - krijgen nu een plek in het Herinneringscentrum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De barak in Veendam was in gebruik als landbouwschuur. Het gebouw zou in het najaar worden afgebroken; de plannen voor opslag en wederopbouw op de historische plek van kamp Westerbork lagen al klaar. Met de brand is een belangrijk stuk oorlogserfgoed verloren gegaan. De bewaard gebleven delen zullen met ingang van volgende week in het Herinneringscentrum worden geëxposeerd.

In verband met asbestgevaar zou de barak aanvankelijk aanstaande maandag worden verplaatst. Doordat de afbraak sneller verliep dan gepland, kunnen de barakdelen al vandaag naar Westerbork worden gebracht. Rond 15.00 uur zal de barak in het Herinneringscentrum worden ondergebracht.