nieuws

26 aug 2002, 00:12

Animo groot voor zeilmanifestatie Stadskanaal (17 aug)

De zeilmanifestatie met historische schepen die gepland is op zaterdag 17 augustus in Stadskanaal belooft een spectaculair evenement te worden. Volgens de organisatie is er van de kant van schippers, publiek en ondernemers in Stadskanaal veel belangstelling voor. Aanleiding voor het zeilevenement vormt het feit dat het dit jaar 150 geleden dat in Stadskanaal de eerste scheepswerf van de familie Mulder werd opgericht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een van de eigenaren van een op die werf gebouwde tjalk, de heer W. Mulder (telg van de scheepswerffamilie Mulder), heeft het jubileum aangegrepen voor de organisatie van het zeilevenement. Ook de Centrum Winkeliers Stadskanaal, het Streekhistorisch Centrum en de gemeente Stadskanaal werken er aan meer.
Het evenement wordt georganiseerd rond het tjalkschip ‘Trouwe Hulp’ dat in 1902 in Stadskanaal werd gebouwd op de werf van de familie Mulder. Dit schip bestaat nog steeds en is een van de deelnemers aan het evenement.
Rondom de ontvangst van de historische schepen zijn allerlei activiteiten georganiseerd. De Centrumwinkeliers houden een maritieme markt langs een deel van de Hoofdstraat. Inmiddels hebben 17 deelnemers zich aangemeld voor de markt, waaronder De Stichting Onstwedder Gaarv'n. Zij demonstreren diverse oude ambachten.
Het Streekhistorisch Centrum heeft op deze markt een kleine tentoonstelling ingericht met het thema "Historische schepen en scheepsbouw in Stadskanaal". De shantykoren "de Roergangers" en de Noszelie Singers zorgen met hun zeemansliederen voor de muzikale noot.