nieuws

10 dec 2002, 00:12

Amerikaanse ‘femme fatale’ Joan Collins in het Groninger Museum

Van 19 januari t/m 4 mei 2003 is in het Groninger Museum de internationale tentoonstelling Fatale Vrouwen (1860-1910) te zien. De tentoonstelling zal op zaterdag 18 januari feestelijk worden geopend door de verleidelijke diva Joan Collins. Mede dankzij haar rol in Dynasty, als de sexy en onuitstaanbare Alexis Carrington Colby, staat zij bekend als een ware femme fatale.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In deze internationale tentoonstelling staat de fatale vrouw uit de laat 19e eeuw centraal. Thema’s als macht, seksualiteit, dood en de man als slachtoffer dienen als aanknopingspunt om dieper in te gaan op de geheimen van de femme fatale. Joan Collins maakte haar filmdebuut in Lady Godiva Rides Again (1951). Daarna is ze te zien geweest in meer dan 55 films, waaronder The Girl In The Red Velvet Swing, Rally Round The Flag Boys, The Virgin Queen, The Bravados en tientallen televisieprogramma’s. Ze heeft in haar carrière als actrice een aantal prijzen in ontvangst mogen nemen waaronder een Emmy, Golden Globe en People’s Choice Award. Naast acteren zet Collins zich in voor o.a. liefdadigheidswerk, heeft ze naakt in de Playboy gestaan en heeft ze in totaal elf boeken geschreven waarvan de laatste Joan’s Way in oktober 2002 is uitgebracht.
Collins werd vooral bekend door haar rol in de dramaserie Dynasty. De kijkers werden ruim acht jaar meegenomen in de leefwereld van Alexis waar ze geconfronteerd werden met o.a. macht, liefde en geld. Joan heeft aangegeven overeenkomsten te hebben met de fatale vrouw Alexis. Vooral haar ambitie, kracht en het vermogen om te herstellen zijn kwaliteiten die Collins ook in zichzelf herkent. Het zijn dan ook die kwaliteiten die haar door moeilijke tijden in haar privé-leven hebben gesleept. Onlangs is Joan voor de vijfde keer in het huwelijksbootje gestapt met de 32 jaar jongere Percy Gibson, manager van een toneelgroep. Ze was eerder getrouwd met acteur Maxwell Reed (1952-1957), zanger en acteur Anthony Newley (1963-1971), filmproducent Ron Kass (1972-1983) en de Zweedse zanger Peter Holm (1985-1986). De tentoonstelling is gerealiseerd door een investering van de Stichting Fonds Kunst en Economie, een initiatief van VNO-NCW Noord. De stichting wordt gefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas.