nieuws

07 jan 2003, 00:12 door Hans de Preter

Alternatief ondernemers voor Grote Markt: klein en gezellig plein, Bijenkorf oostzijde; ruime garage

Ondernemers in de binnenstad, verenigd in de Groningen City Club, hebben een alternatief plan ingediend voor de herontwikkeling van de oostzijde van de Grote Markt. Daarin is geen plaats voor een concertzaal zoals B en W die wel voorstaan. De ondernemers kiezen in plaats daarvan voor een ‘gezellige’ oostzijde, waarin vooral een groot warenhuis als de Bijenkorf als publiekstrekker moet fungeren. Zeer opmerkelijk is dat de ondernemers ijveren voor een kleinere, en veel intiemere Grote Markt. Aan de oostzijde zou wel een museum kunnen komen, in samenwerking met het Groninger Museum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De plannen werden gisteravond gepresenteerd tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van de Groningen City Club. Het ondernemersplan moet er voor zorgen dat de oostzijde net zo levendig wordt als de west- en zuidzijde. De GCC pleit er voor de lijnbussen van de Grote Markt te halen. De consument zou naar de oostzijde gelokt moeten worden door een combinatie van winkelaanbod, terrassen en cultuur.
De grote trekpleister voor de oostwand zou een warenhuisachtige formule van allure moeten worden. Ook pleiten de ondernemers voor een parkeergarage. Deze zou op de plek van de huidige Nabergarage moeten komen. Alleen dan wel ondergronds en met een capaciteit van zo’n vijfhonderd auto’s aanzienlijk ruimer dan de huidige garage die 230 auto’s kwijt kan. In de pkannen van de ondernemers zou de nieuwe garage ondergronds moeten.
De GCC is bij haar alternatieve plan geadviseerd door de Groningse stedenbouwkundige Strating. Hij stelt voor om de maatvoering van de Grote markt terug te brengen tot circa 85 bij 85 meter. Dat betekent dat de rooilijn van de oostzijde naar voren geschoven wordt.