nieuws

04 jul 2000, 00:12

Alders woedend over dure grond voor zweeftrein

De Groningse Commissaris der Koningin Hans Alders is woedend over veel te dure grond die nodig is voor een eventuele aanleg van de magneet-zweeftrein naar noord-Nederland. Dat meldt de middageditie van het Nieuwsblad van het Noorden

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerder dit jaar deed een bureau op verzoek van het Rijk onderzoek naar de kosten van de aanleg van een magneet-zweefbaan naar het noorden. Uit dat onderzoek bleek dat de kosten voor die magneetbaan gigantisch zouden zijn, vooral vanwege de enorme kosten van aanschaf van grond. Die grond is vooral nodig voor ontwikkelingen rond de stations.
Maar volgens Alders deugden die berekeningen niet omdat er geen rekening was gehouden met opbrengsten uit grondverkoop. Om nu uit te zoeken hoe de kosten werkelijk zijn hebben de noordelijke provincies opdracht gegeven voor een nieuw onderzoek, maar nu door een andere organisatie. Het gaat om het economisch adviesbureau NEI.
Mocht uit dat onderzoek blijken dat de exploitaties van de stations veel goedkoper kan dan volgens het eerste onderzoek, dan wordt daarmee de kans dat de magneettrein er komt aanzienlijk groter.