nieuws

01 sep 2002, 00:12

Alders: 'Spookbeeld geschapen rond zweeftrein'

Volgens de Groningse Commissaris der Koningin Hans Alders scheppen tegenstanders van de aanleg van de zweeftrein een spookbeeld van deze supersnelle verbinding naar Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Over de zweeftrein, die de Randstad in recordtijd moet verbinden met het Noorden en Duitsland, bestaan grote vooroordelen, vinden voorstanders. Er wordt door een groot deel van het publiek gedacht dat deze treinen slechts over hoge constructies van beton en staal kunnen rijden, wat door liefhebbers van landschappen met koeien en weilanden als lelijk wordt ervaren. Groot pleiter voor de zweeflijn, commissaris van de koningin Alders van Groningen sprak deze week zijn teleurstelling uit over de voorstelling van zaken.
Maar natuurorganisaties als Milieudefensie voeren doorlopende actie en wijzen op het betrekkelijk harde lawaai dat de trein maakt. En partijen als GroenLinks zien meer in ander typen hogesnelheidslijnen, die bijvoorbeeld ook over gewoon spoor kunnen rijden en mogelijk gunstiger tarieven zullen krijgen dan de zweeftrein.