nieuws

04 okt 2013, 16:04

Aldel voorlopig gered

Aluminiumproducent Aldel lijkt voorlopig van de ondergang gered. Het bedrijf krijgt een overbruggingskrediet van 7 miljoen euro. Daarmee is de bedrijfscontinuiteit van het in zwaar weer verkerende Aldel de eerst komende tijd veilig gesteld. Het geld komt van het Rijk en de provincie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De afgelopen weken hebben het ministerie van Economische Zaken, provincie Groningen en Aldel naarstig gezocht naar een oplossing voor het verschil in elektriciteitsprijs tussen Duitsland en Nederland. De goedkopere Duitse stroom ondermijnt de concurrentiepositie van Aldel. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 18 september kondigde minister Kamp aan dat hij per 1 januari 2014 een korting van 90 procent wil invoeren op de transportkosten die bedrijven betalen voor elektriciteit.

De oplossing voor het verschil in de basisprijs voor elektriciteit van Nederlandse en Duitse stroomprijzen wordt gezocht in het aanleggen van een directe elektriciteitslijn tussen Aldel en Duitsland. Het bedrijf Aldel en haar aandeelhouder hebben samen met het ministerie van Economische Zaken gesprekken gevoerd over de financiering van de stroomkabel en het lange termijn perspectief van Aldel. Deze besprekingen zijn nog niet afgerond. De komende maanden worden benut om de financiële, juridische en vergunning technische aspecten voor de aanleg van de kabel uit te werken en om tot een structureel perspectief voor de toekomst van het bedrijf te komen.

Gedeputeerde Economie van de provincie Groningen, Yvonne van Mastrigt, zegt: 'Het bedrijf en de werknemers van Aldel krijgen met deze tussenstap weer  lucht. Het belang van  het behoud van werkgelegenheid in onze regio staat pal voorop. Met het verstrekken van het kortlopende krediet scheppen wij een voorwaarde om te komen tot een structureler perspectief. En dat is dus in het belang van iedereen die hierbij betrokken is. Ik heb er vertrouwen in dat Aldel en het ministerie van EZ zich tot het uiterste inspannen om tot een structurele oplossing te komen.''