nieuws

06 jan 2014, 09:09

Aldel: Ondernemingsraad sluit doorstart niet uit; Engelse aandeelhouder naar Groningen

De ondernemingsraad van Aldel sluit een doorstart van de fabriek niet uit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat liet de voorzitter van de ondernemingsraad, Klaas Pijper, vanmorgen weten in een interview met RTV Noord. Daarin vertelde hij dat de Engelse aandeelhouder komende week naar Nederland komt om diens kant van het verhaal te vertellen. Maar die aandeelhouder zou wel nog steeds bereid zijn tot een doorstart, wanneer er tenminste een oplossing komt voor de energieprijzen.

 

Die oplossing houdt dan in dat Aldel elektriciteit uit Duitsland importeert, zonder dat de Nederlandse Staat daar aan de grens vervolgens belasting over heft. Dat betekent dat Aldel dan dezelfde kostprijs heeft als Duitse bedrijven. ‘En dat betekent dat we dan winst kunnen maken’.

 

Deze manier om de prijs van elektriciteit laag te houden zou dan twee jaar van kracht moeten blijven: tot het moment dat de aanleg van een kabel naar Duitsland klaar is.

 

Minister Kamp zal daar echter wel akkoord mee moeten gaan, maar de grote vraag is of hij dat zal willen. Afgelopen vrijdag lieten diverse politieke partijen wel weten dat het kabinet alles moet doen om Groningen tegemoet te komen.

 

3000 man naar Den Haag

 

De Ondernemingsraad is van plan om haar eisen kracht bij te zetten, onder meer door een demonstratie. Zo nodig wil de O.R. met de volgens haar 3000 mensen die afgelopen vrijdag demonstreerden in Delfzijl, naar Den Haag reizen om daar te demonstreren voor het open houden van Aldel en voor een royalere houding naar Groningen, dat te lijden heeft onder de gevolgen van de aardbevingen.