nieuws

25 jul 2002, 00:12

Akzo Nobel verwacht lagere winst

Chemieconcern Akzo Nobel uit Delfzijl verwacht dit jaar een licht lagere winst te realiseren dan vorig jaar. Dat meldde het bedrijf woensdagochtend bij de presentatie van zijn cijfers over het tweede kwartaal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door het uitblijven van het herstel van de belangrijkste markten en de lage koers van de dollar denkt Akzo het resultaat van vorig jaar, 930 miljoen euro, niet te kunnen evenaren.
De winst over het tweede kwartaal kwam met 250 miljoen euro 2 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is lager dan analisten hadden verwacht. Over het eerste halfjaar liet de winst nog wel een stijging zien, van 470 miljoen euro vorig jaar naar 484 miljoen euro.
Het mindere resultaat is vooral te wijten aan ongunstige wisselkoersen (een lager dollarkoers), schrijft Akzo in een toelichting. Vooral de laatste weken van het tweede kwartaal waren volgens de onderneming wat dat betreft ongunstig. De omzet nam in de eerste zes maanden licht af, met 1 procent, tot 7,1 miljard euro.
Van de verschillende divisies van het bedrijf deed Intervet, dat geneesmiddelen voor dieren produceert, het het slechtst. Coatings had een topkwartaal en boekte een 15 procent beter bedrijfsresultaat. De chemische divisie wist in een moeilijke markt het winstniveau van vorig jaar te evenaren, aldus Akzo.
De farmaceutische tak liet een verdeeld beeld zien. De omzet van Pharma ging met 1 procent omhoog naar iets meer dan 2,0 miljard euro. Het bedrijfsresultaat bleef over het eerste halfjaar vrijwel gelijk op 405 miljoen euro.
Bij de andere onderdelen wierpen de herstructureringsmaatregelen hun vruchten af. Akzo schrapte bij Coatings en Chemicals 900 banen. Door overnames en uitbreiding van de farmaceutische activiteiten nam het totaal aantal werknemers echter met 1100 toe.