nieuws

11 feb 2003, 00:12

Aftreden verwacht van overgebleven wethouders in Delfzijl; probleem ‘Menninga’ dient zich al weer aan

De havenstad Delfzijl maakt bestuurlijk écht schoon schip en daarom zullen de vier overgebleven wethouders woensdagmiddag hun portefeuilles ter beschikking stellen. Inmiddels dient zich al weer een nieuw probleem aan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat de vier wethouders zullen opstappen is de verwachting in politiek Delfzijl. Daar beginnen de kruitdampen langzaam op te trekken na de turbulente dag van gisteren toen burgmeester Ed Haaksman, na forse druk van Commissaris der Koningin Hans Alders, besloot op te stappen. Inmiddels is oud-minister Annemarie Jorritsma (VVD) begonnen aan haar taak als waarnemend burgemeester van Delfzijl.
Volgens wethouder Harry Houwerzijl (VVD) van economische zaken hebben de vier wethouders inmiddels een besluit genomen over de vraag of zij ook zullen opstappen. Maar Houwerzijl liet weten pas woensdagmiddag om drie uur een persconferentie te willen geven, omdat de wethouders eerst willen praten met de Groningse hoogleraren Elzinga en Dölle. Deze formulering duidt er vrijwel zeker op dat de wethouders samen hebben besloten om af te treden. Anders zouden ze net zo goed nu meteen kunnen zeggen dat ze aanblijven.
In elk geval heeft fractievoorzitter Jan Menninga (PvdA) de vier wethouders vanmiddag het dringende advies gegeven zo snel mogelijk op te stappen. Er dient zich inmiddels overigens een zeer groot nieuw probleem aan in Delfzijl omdat Menninga, die zelf eerder als wethouder moest opstappen, heeft aangegeven wethouder te willen worden in een nieuw college van B en W. ‘Wij willen in een nieuw college graag bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen. Onze partij heeft uitstekende kandidaten voor een wethouderspost’, zei hij tussendemiddag tegen radio Noord.Eerder al gaf hij aan zichzelf een uitstekende kandidaat te vinden omdat hij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen veel voorkeurstemmen vergaarde. Probleem is echter dat Menninga omstreden is en voor de andere partijen niet aantrekkelijk als collegepartner.