nieuws

29 mei 2010, 09:09

Afscheid burgemeester Wallage kostte Groningen 138.000 euro

Er zijn grote verschillen in de kosten van afscheidsfeesten van burgemeesters, ministers en topambtenaren. Dat althans meldt het televisieprogramma NOVA. De feestelijkheden bij het vertrek van de Groningse burgemeester Jacques Wallage leidden tot een rekening van 138.000 euro. Daarmee behoorde dit afscheid tot een van de meest kostbare van Nederland. Het afscheid van burgemeester Deetman in Den Haag bijvoorbeeld kostte slechts 28.000 euro. Volgens de gemeente Groningen was het afscheid van burgemeester Wallage extra duur omdat het ‘een feest is geweest met een openbaar karakter, dat voor iedere Groninger toegankelijk was’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kostte het feest voor scheidend burgemeester Deetman van Den Haag 28000 euro, de gemeente Rotterdam betaalde 200.000 euro om afscheid te nemen van burgemeester Opstelten. Het afzwaaien van de commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn kostte 151.000 euro. Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks spreekt schande van de dure feesten, en vraagt minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken om maatregelen, aldus Nova op haar website.

Rekening
NOVA vroeg een groot aantal instanties hoeveel publiek geld is besteed aan het afscheid van ondermeer ambtenaren, burgemeester en wethouders en ministers. De grootste bijdrage ging naar het afscheid van burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam. Het feest in Ahoy werd voor een groot deel betaald door het bedrijfsleven, maar de gemeente paste 200.000 euro bij. Minister Gerrit Zalm van Financiën nam voor 144.000 euro afscheid. De feestelijkheden bij het vertrek van de Groningse burgemeester Jacques Wallage leidden tot een rekening van 138.000 euro.

In de TV uitzending stelde Ineke van Gent dat ze misschien een zuinige Groningse is, maar dat een publiek afscheid in haar ogen eigenlijk niet meer zou mogen kosten dan 100.000 euro.