nieuws

18 apr 2002, 00:12

Administratief medewerker gemeente Groningen lag half jaar dood in woning

Een 46-jarige man uit Groningen heeft een half jaar dood in zijn woning gelegen. Afgelopen vrijdag werd hij gevonden in zijn flat. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat de man een natuurlijke dood is gestorven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man –administratief medewerker bij de gemeente Groningen – was al geruime tijd depressief en slecht aanspreekbaar. Hij stond bij de gemeente en de hulpverleningsinstanties bekend als een ‘zorgmijder’, iemand die stelselmatig hulp weigert. De man zou chronisch alcoholist en ondervoed zijn, en de familie was daarover ernstig verontrust. Op last van de officier werd in mei vorig jaar zijn deur geforceerd, in bijzijn van een zware delegatie vertegenwoordigers van vele instanties. Daarbij waren aanwezig politieagenten, de rechter, een aangewezen advocaat, en een psychiater van GGz. Er werd met hem gesproken, maar daarbij werd geen 'psychatrisch beeld' vastgesteld. Bovendien was de woning 'verzorgd'. ''En het is nodig dat door de psychiater wordt vastgesteld dat opname nodig is'', aldus de persrechter. Zijn familie heeft vorig jaar juni vervolgens via de rechter getracht de man te laten opnemen. Bij twee pogingen tot bezoek aan huis in juli door de rechter werd de man niet thuis aangetroffen. In die maand besliste de rechter dat de man niet gedwongen opgenomen mocht worden, omdat uit de rapportage van GGz geen stoornis was gebleken.
Ongeruste familieleden kwamen vrijdag samen met politieagenten polshoogte nemen, omdat de brievenbus uitpuilde. De man werd in bed aangetroffen. De politie, de gemeente en de GGz spreken van een ‘heel trieste zaak’. De gemeente gaat samen met betrokken instanties de zaak onderzoeken.