nieuws

16 jan 2014, 11:11

Actiegroepen zijn het wachten op Kamp zat

De drie grote Groningse actiegroepen in Groningen zijn het wachten op het besluit van minister Henk Kamp over de gaswinning helemaal zat. Zolang het besluit uitblijft, worden de acties grimmiger en durft niemand zijn hand er voor in het vuur te steken dat individuele actievoerders niet over de schreef gaan. Dat lieten de groepen donderdagochtend weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groninger Bodem Beweging (GBB), Schokkend Groningen en Groningers in Opstand kondigen voor donderdag en vrijdag geen grote acties aan. Zaterdag staan wel twee manifestaties op het programma, maar in welke sfeer die verlopen hangt helemaal af van het eventuele besluit van Kamp.
 

De Groninger Bodem Beweging organiseert zaterdag een manifestatie in Stedum en wil dan aandacht vragen voor de veiligheid in het gebied en beschadigde panden. ,,Komt Kamp morgen met goed nieuws, dan maken we er een feestje van”, zegt secretaris Daniëlle Blanken. ,,Manifestaties die we voor volgende week hebben gepland, lasten we dan ook af.” Uitstel of een voor Groningen negatief besluit zullen volgens de GBB zorgen voor meer grimmige acties. De GBB roept niet op tot bezettingen en vernielingen van NAM-locaties. ,,Maar ik heb geen idee hoe de acties van andere Groningers gaan escaleren als Kamp met slecht nieuws komt”, aldus Blanken.

Ook Schokkend Groningen wacht in spanning op het besluit van Kamp en kondigt tot vrijdag geen acties aan. ,,Ik denk alleen dat er vrijdag nog geen besluit is”, zegt actievoerder John Lanting. ,,De onrust zal alleen maar toenemen. De mensen zijn de wanhoop nabij. Als Groningers de kop ruig hebben, dan bezetten ze zomaar een NAM-locatie. Ook wij zullen niet oproepen tot vernielingen, maar individuele actievoerders hou je niet tegen.” Lanting gelooft sowieso niet in goed nieuws van de minister en kondigt bij een negatief besluit een grote actie aan. ,,De Tweede Kamer zal zweten. Deze actie is de genadeslag. Ze zullen dan weten dat Groningen het niet langer pikt.”
 

Groningers in Opstand verwacht de komende dagen nog wel een aantal spontane acties. De actiegroep, die op Facebook al meer dan 25.000 likes heeft, bezette al verschillende NAM-locaties. Zaterdag organiseert de actiegroep een langzaamaanactie over de A7 en een afsluitende manifestatie in Zuidbroek. ,,De acties worden grimmiger”, zegt initiatiefnemer Bram Reinders. ,,Als er vrijdag geen besluit is, dan gaat het hek van de dam. Ik vrees dan ook dat er extreme actiegroepen over de schreef gaan.”