nieuws

24 jan 2002, 00:12

Actiegroep voor breedband –internet naar Tweede Kamer

Een actiegroep uit Groningen die zich inzet voor breedband-internet op het platteland, heeft haar pijlen nu gericht op de Tweede Kamer. Daar heeft de actiegroep er op aangedrongen dat ook inwoners buiten de grote steden snel toegang krijgen tot de supersnelle internet-verbindingen via het breedband. Dat meldt de website nu.nl

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De actiegroep NLFlatfee heeft een brief naar alle leden van de Eerste en Tweede Kamer gestuurd waarin geprotesteerd wordt tegen de manier waarop kabelmaatschappijen omgaan met het aanleggen breedband internetaansluitingen. NLFlatfee zet zich sinds een half jaar in voor een betere spreiding van kabelabonnementen zodat ook in landelijke gebieden een breedband internetaansluiting mogelijk is. "Op dit moment leggen bedrijven als Essent, Casema, UPC en KPN alleen kabels aan in gebieden waarvan ze vermoeden dat het rendabel zal zijn, dat zijn vooral de stedelijke gebieden", legt Harry Dragstra van NLFLatfee uit. "Doordat er maar weinig grote kabelaars zijn, speelt hun monopoliepositie een sterke rol. In landelijke gebieden kun je niet even naar de concurrent overstappen, want die is er niet." Dragstra vindt het tijd dat de politiek zich eens buigt over deze kwestie. "Iedereen moet toch een telefoonaansluiting kunnen krijgen in dit land, waarom is geldt dat dan niet voor een kabel- of adslaansluiting?", vraagt Dragstra zich af.
Volgens hem is het al dan niet kunnen krijgen van breedband internet ook belangrijk voor bedrijven. Bij het bepalen van een vestigingsplaats speelt breedband internet tegenwoordig een grote rol. In Noord-Nederland, waar Dragstra woont, hebben sommige bedrijven torenhoge telefoonrekeningen, omdat ze geen kabel-aansluiting kunnen krijgen. "Hierdoor blijven particulieren, bedrijven en overheden in de betreffende gebieden achter op de rest van Nederland."