Nieuws

Actiecomité verknipt minister Eurlings

Het actiecomité ‘Hier trekken we de lijn’, dat zich inzet voor de aanleg van de Zuiderzeelijn, gaat een enorme foto van minister Eurlings in stukken knippen en op de veilingswebsite eBay zetten. Dat zei woordvoerder Hans Haerkens maandag. ,,We hebben hoge verwachtingen van de opbrengst van de verknipte minister.”


Leestijd: 1 minuut

De leden van het comité willen met de actie duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met het besluit om de Zuiderzeelijn af te blazen. De minister heeft op de foto blinkend witte tanden en eronder staat de leus ‘Met de mond vol tanden’. De afgelopen weken hing het 120 vierkante meter grote spandoek aan een gebouw aan de Grote Markt in de binnenstad van Groningen.

Maandagmiddag zal het doek naar beneden worden gehaald en in stukken geknipt. Haerkens verwacht dat er flink op de verknipte minister geboden zal worden. ,,De woede hier in het Noorden is erg groot en mensen willen dat uiten.” De opbrengsten van het verknipte doek gaan naar een spoorproject in een derdewereldland.

Anderhalve week geleden maakte Eurlings bekend dat de Zuiderzeelijn definitief van de baan is. Ter compensatie stelde hij 2 miljard euro beschikbaar om het Noorden economisch te versterken. ,,Een schande”, aldus Haerkens. ,,We kunnen weinig sympathie opbrengen voor deze beslissing.”