nieuws

28 jan 2009, 21:09

Actie: maak van vroegere Natuurmuseum nieuwe Kunsthal voor Groningen

Een groep Groningse kunstliefhebbers en kunstenaars is een campagne gestart om het vroegere Natuurmuseum een nieuwe bestemming te geven als Kunsthal. Volgens de initiatiefnemers, die de 'Vrienden van de Groninger Kunsthal' vormen, timmert Groningen uitstekend aan de weg met internationaal aansprekende kunst in het Groninger Museum. Maar er ontbreekt nog een podium waar de kunst van een niveau onder deze top, en ook uit de eigen regio, gepresenteerd kan worden. Er is een website (www.kunsthal-groningen.nl) in het leven geroepen waar mensen een petitie kunnen ondertekenen. (Foto: website, Sander de Jong)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een kunsthal voldoet volgens de initiatiefnemers aan de gemeentelijke eis dat het gebouw een culturele invulling moet behouden.

Het gebouw aan Praediniussingel, op loopafstand van het Groninger Museum, zou onderdak kunnen gaan bieden aan grote exposities die nu door Europa reizen en waarvoor er in de stad Groningen momenteel geen plaats is. Zoals bijvoorbeeld de tentoonstellng van William Turner, de etsen van Rembrandt of abstracte kunst uit Denemarken.


Belangwekkende exposities die nu elders in het land te zien zijn, zouden dan hiernaartoe gehaald kunnen worden. Kunsthallen in andere grote steden dienen als voorbeeld, zoals; Bremen, Emden, Rotterdam, Berlijn of bijvoorbeeld de Vleeshal in Middelburg. Ook is samenwerking mogelijk met andere musea in Groningen (Groninger museum, stripmuseum, scheepvaartmuseum).

 

Voor meer informatie en de petitie:


www.kunsthal-groningen.nl