nieuws

10 jul 2011, 10:10

Actie in Groningen bij sociale werkplaats Iederz tegen bezuinigingsplannen

Onder het motto “Geen toekomst achter de geraniums” voeren medewerkers van sociale werkvoorziening Iederz in Groningen dinsdag 12 juli actie tegen het uitblijven van een cao en de afbraak van de sociale werkvoorziening. Het protest richt zich zowel tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die geen loonsverhoging wil doorvoeren in de cao-onderhandelingen, als tegen het kabinet dat fors wil bezuinigen op de sector.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kaderleden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben afgelopen week handtekeningen verzameld op alle locaties waar Iederz-personeel werkt. De petitie benadrukt dat medewerkers van sociale werkplaatsen een goede cao verdienen met structurele loonstijging, omdat ook voor hen de kosten voor levensonderhoud - zoals huur, ziektekosten en dagelijkse boodschappen - blijven toenemen. De petitie en handtekeningen worden tijdens de actie overhandigd aan Peter Teesink, directeur van Iederz en tevens cao-onderhandelaar namens de werkgevers.


Naast de gestrande cao zijn ook de huidige kabinetsplannen een grote zorg. De regering wil 70.000 van de huidige 100.000 arbeidsplaatsen in de sociale werkvoorziening schrappen. Arbeidsgehandicapten zullen via de nieuwe wet Werken naar Vermogen vanaf 2013 op de reguliere arbeidsmarkt tewerkgesteld worden onder het wettelijk minimumloon. En de persoonlijke begeleiding, hard nodig om de uitstroom van een arbeidsgehandicapte naar een reguliere baan kansrijk te maken, wordt nagenoeg wegbezuinigd. Het risico is groot dat veel arbeidsgehandicapten daardoor uiteindelijk in de bijstand belanden en dus thuis achter de geraniums.


Over Abvakabo FNV


Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo’n 250 cao’s en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.