nieuws

24 mei 2012, 09:09

Acquisitiefraude in Noorden baart Kamer van Koophandel grote zorgen

De Kamer van Koophandel Noord in Groningen maakt zich grote zorgen over acquisitiefraude. Steeds vaker krijgen ondernemers in Groningen, Friesland en Drenthe te maken met zeer listig geformuleerde nota’s, waarbij de ondernemer snel geneigd is deze te ondertekenen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Over het algemeen betreft het spookfacturen of telefonische acquisitie maar tegenwoordig ook vaak domeinregistratie. Vorig jaar kreeg de Kamer van Koophandel zo’n vijfhonderd meldingen van factuurbedragen variërend van 39 euro tot 25.000 euro. Wekelijks zijn er wel vijf meldingen, terwijl bij MKB Noord ook nog wekelijks gemiddeld zeven meldingen binnen komen. Een en ander werd vanmorgen bekend gemaakt bij een persontbijt bij de Kamer van Koophandel.

Volgens fraudecoördinator Edou Ritsma gaan de fraude acquisiteurs zeer geraffineerd te het werk. ‘Ze bellen op drukke momenten, gebruiken briefpapier dat sterk lijkt op dat van bekende- en betrouwbare organisaties, of ze verwijzen naar gesprekken die echter nooit gevoerd zijn. Ook sturen ze wel een kopie mee van uw echte advertentie, en doen ze alsof de ondernemer al eerder zaken met hen heeft gedaan’.


Ritsma adviseert ondernemers over acties en tips over het voorkomen van dit soort fraude. Om ondernemers bewust te maken van acquisitiefraude en hoe die kan worden voorkomen, organiseert de Kamer van Koophandel na de zomer speciale voorlichtingsbijeenkomsten.

Meer informatie is ook te vinden op de wwebsite:  www.fraudemeldpunt.nl