nieuws

23 apr 2009, 13:01

Achttien jaar voor doodschieten buurman in Selwerd

De rechtbank in Groningen heeft de 49-jarige Gerard van D. veroordeeld tot achttien jaar celstraf wegens het neerschieten van zijn twee buren vorig jaar juli. Bij de schietpartij in de Groningse wijk Selwerd overleed één buurtbewoner en raakte de ander gehandicapt aan zijn hand. De rechtbank achtte bewezen dat Van D. met voorbedachte rade zijn buurman van dichtbij door het hoofd schoot. De schietpartij voltrok zich voor het oog van zijn kinderen. De officier van justitie had 24 jaar tegen de man geëist.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van D. en zijn partner waren beide heroïneverslaafd en zouden hun kinderen hebben verwaarloosd. De buurt had zich volgens de veroordeelde tegen hen gekeerd. Het latere slachtoffer zou de kinderen hebben bedreigd, waarop Van D. een wapen van zolder haalde en zijn buurman van dichtbij door het hoofd schoot.

Het slachtoffer blijkt te zijn gedood met een politiekogel, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. ,,De gebruikte kogels zijn verstrekt door het Korps landelijke politiediensten (KLPD) aan een politieschool in het land'', aldus een woordvoerster. Hoe de dader aan de kogels is gekomen, weet justitie niet. ,,Daar is uitvoerig onderzoek naar gedaan, maar de politieschool miste geen kogels en de dader wil niet zeggen hoe hij eraan is gekomen.'' Bij welke politieschool de kogels zijn gestolen wil justitie niet bekend maken.

Het moordwapen, een Walther P5, is spoorloos. Of het om een dienstpistool van de politie gaat weet het OM niet. Van D. verklaarde eerder het vuurwapen in Amsterdam in het water te hebben gegooid. De politie heeft naar het wapen gezocht, maar niets gevonden.