nieuws

03 mei 2002, 00:12

Acht jaar met tbs voor doden Jan de Wit

Door de rechtbank in Groningen is donderdag acht jaar celstraf plus tbs opgelegd aan de 35-jarige K. van D. voor doodslag op de 15-jarige Jan de Wit uit Oude Pekela. De rechter volgt daarmee de geëiste straf, maar vindt moord, zoals door de officier gesteld, niet bewezen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook een voorwaardelijke eerdere straf van zes maanden voor poging tot doodslag moet alsnog worden uitgezeten. Tevens moet Van D. een deel van de begrafeniskosten van het slachtoffer vergoeden, een bedrag van bijna tweeduizend euro.
De rechter nam de conclusies uit diverse rapporten over dat Van D. tijdens de steekpartij niet volledig toerekeningsvatbaar zou zijn. Ondanks het niet bewezen achten van moord, vindt de rechter wel dat de veroordeelde toch met acht jaar gestraft moet worden. Dit vanwege zijn ‘buitenproportionele actie tegen zijn jeugdige slachtoffer’. ''Hij heeft veel leed en onzekerheid veroorzaakt in Oude Pekela. Bovendien heeft hij maar weinig spijt betoond tijdens de zitting, hij maakt zich meer zorgen over zijn eigen toekomst'', vatte de voorzitter van de rechtbank samen in het vonnis.
De verdachte was ten tijde van de noodlottige gebeurtenis een achterbuurman van het slachtoffer. De jongen zou volgens hem een accu in zijn tuin hebben gegooid. Toen Van D. de accu midden in de nacht, gewapend met een mes, terug wilde gooien, kwam hij Jan de Wit tegen. De verdachte, die onder invloed was van drank, zou de jongen vervolgens hebben doodgestoken. Van D. was naar eigen zeggen vaker het slachtoffer van vandalisme en de politie deed volgens hem te weinig aan zijn klachten.