nieuws

26 jun 2008, 16:04

Acht jaar celstraf voor tuinmoord Veendam

De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 32-jarige Richard E. veroordeeld tot acht jaar celstraf. De man bekende eind vorig jaar zijn vriendin te hebben gedood en haar lichaam in de tuin te hebben begraven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie trof het lichaam van de 39-jarige Tineke Helfferich in december vorig jaar aan in de tuin van haar partner aan de Langeleegte in Veendam. De vrouw werd sinds augustus dat jaar vermist. De politie ging naar haar op zoek nadat was gebleken dat E. loog over de vermeende verblijfplaats van zijn vriendin. Na de ontdekking van het stoffelijk overschot bekende hij Helfferich eind juli te hebben gewurgd en begraven.

Volgens de rechtbank was E. door hevige woede verblind toen hij zijn vriendin wurgde. ,,Hij drukte met zijn handen op haar keel totdat ze niet meer bewoog. Daarmee heeft hij zijn partner en moeder van drie kinderen op grove wijze van het leven beroofd'', aldus de rechter.

Gedragsdeskundigen concludeerden dat de man leed aan een ziekelijke stoornis en gebrekkige ontwikkeling. Zij adviseerden de rechtbank tbs met dwangverpleging op te leggen, om herhaling te voorkomen. Volgens de rechter zijn de deskundigen echter niet eensluidend over welke stoornis E. had op het moment van het misdrijf. Ook is hij niet eerder voor een geweldsdelict veroordeeld. Tbs kan daarom niet worden opgelegd, oordeelde de rechter.