nieuws

12 jun 2008, 14:02

Acht jaar cel geëist tegen Veendammer wegens doden vriendin

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Groningen acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 32-jarige Richard E. De man bekende eind vorig jaar zijn vriendin te hebben gedood en haar lichaam in de tuin te hebben begraven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het lichaam van de 39-jarige Tineke Helfferich werd in december 2007 door de politie gevonden in de tuin van haar partner aan de Langeleegte in Veendam. De vrouw werd sinds augustus dat jaar al vermist. Het lichaam van de vrouw werd gevonden, nadat bleek dat E. loog over de vermeende verblijfplaatsen van zijn vriendin. Na de vondst bekende hij haar eind juli te hebben gewurgd en begraven.

E. en zijn vriendin hadden op 31 juli 2007 ruzie over geldschulden en de verkoop van de woning. Helfferich sloeg haar vriend, waarna hij haar wegduwde. ,,Toen ze me daarna een trap in m'n kruis gaf, sloegen bij mij de stoppen door. Ik ben nog nooit zo kwaad geweest'', verklaarde E. tijdens de zitting.

Hij wurgde vervolgens zijn vriendin tot ze niet meer bewoog. Daarna wikkelde hij haar lichaam in een dekbed en begroef haar in de tuin. Volgens E. kan hij zich niets meer van de wurging herinneren. E. lijdt volgens deskundigen aan een ziekelijke stoornis en is daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

Het OM verdacht E. eerder van moord, maar zegt nu de voorbedachte rade niet te kunnen bewijzen. Ook zou hij in 1996 hebben geprobeerd een ex-vriendin te wurgen. ,,Maar dat was te kort om te spreken van een poging tot doodslag. De mishandeling is inmiddels verjaard'', aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.