nieuws

28 okt 2012, 08:08

Abiant Lycurgus verplettert Zaanstad met 3-0

Abiant Lycurgus heeft afgetekende overwinning behaald op Zaanstad. In het Alfa-college Sportcentrum werd het 3-0 na 25-20, 25-17 en 25-20.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het leek zo’n wedstrijd van twaalf in een dozijn. Topteam doet z’n plicht en pakt de volle winst tegen staartploeg. Ware het niet dat aan het begin van de tweede set Dennis Borst bij een blokactie door z’n enkel ging en naar de kant moest. Omdat Fabian Dosset nog niet wedstrijdfit is, was trainer-coach Ronald Zoodsma genoodzaakt passerloper Jake Wiens op het midden in te zetten.

Dan zou je verwachten dat het bij de thuisploeg, die tot dan toe volledige controle over de wedstrijd had, wel zal gaan haperen. Maar niets was minder waar. De Lycurgianen beleven vrijwel onaangedaan hun taak uitvoeren. Dat werd al snel duidelijk bij de eerste de beste aanval die spelverdeler Frank Lubberts door het midden speelde op de ingevallen Wiens. Als een volleerde midaanvaller beukte de Amerikaan de bal op de vijandelijke vloer. Mocht Zaanstad even het idee hebben gehad dat er na het uitvallen van Borst wat te halen viel bij de tegenstander, dan was die hoop met de directe score van Wiens al de grond ingeboord.

Abiant Lycurgus trok daarmee de sterke fase van het eind van de eerste set door. Na een gelijkopgaand begin, waarin Zaanstad knap tegenstand bood, sloeg Lycurgus op de belangrijke momenten toe en liep het via 21-20 dankzij drie scores op rij van Robbert Andringa in een keer door naar de setwinst. Sowieso liep het aan de buitenkant erg goed bij Lycurgus. Regelmatig zorgden de snelle set-ups van Frank Lubberts er voor dat Andringa, Wilson en Felicissimo zich in aanvallend opzicht konden onderscheidden.

Vooral de Braziliaan speelde een puike wedstrijd. Opvallend was hoe hij zijn attractieve Zuid-Amerikaanse speelwijze steeds meer koppelt aan Europese effectiviteit. Na zijn mindere optreden enkele weken geleden tegen Landstede, ging Felicissimo samen met de technische staf eens goed bij zichzelf te rade:“Na Zwolle hebben we samen gekeken wat ik aan mijn spel moest verbeteren. De laatste weken hebben we op de training daar hard aan gewerkt. Daarna heb ik denk ik laten zien wie ik ben en wat ik echt kan. Ik leer steeds beter om slimmer en effectiever te spelen” zo stelde hij tevreden vast. De Braziliaan werd topscorer in dit duel met 19 punten, gevolgd door Robbert Andringa met 13 scores.

Nadat Jake Wiens in de tweede set noodgedwongen de midpositie invulde, posteerde Zoodsma in de derde set diens landgenoot Wilson op die plaats. “Taylor heeft voorheen wel vaker op mid gespeeld en is dat dus meer gewend dan Jake. Daarom heb ik hen beiden van positie laten wisselen”, verklaarde de coach na afloop. Op het spel van Lycurgus had ook deze omzetting geen negatieve invloed. Want zowel in de tweede als in de derde set speelde de ploeg overtuigend.

Na afloop bleek de blessure van Dennis Borst nog al mee te vallen. Na een eerste diagnose van fysiotherapeut Jochem van Dijk is de verwachting dat de middenspeler niet lang aan de kant hoeft te blijven.

Na de winst op Zaanstad en het verlies van landskampioen Orion bij Dynamo is Abiant Lycurgus opgeschoven naar de derde plaats met 9 punten uit 4 wedstrijden. Volgende week zaterdag speelt Abiant Lycurgus uit tegen het Rotterdamse Fusion.