nieuws

04 apr 2008, 10:10

Abel Tasman Kunstprijs naar Groninger scholieren

Voor de vierde keer in de geschiedenis zijn gisteren de hoofdprijs en de publieksprijs van de Nederlandse Abel Tasman Art Prize uitgereikt. De hoofdprijs is dit keer gewonnen door Lotte Kema uit Groningen van het Zernike College en de publieksprijs werd in de wacht gesleept door Dianne van der Heide uit Haulerwijk van het Noorderpoortcollege. De Abel Tasman Art Prize werd in 1999 ingesteld door de gemeente in het kader van de ‘steden’band met Kingborough (de hoofdstad van Tasmanië), dat een parallelle wedstrijd organiseert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is een competitie op het brede terrein van de cultuur, die elke twee jaar worden gehouden met als hoofdprijs een geheel verzorgde reis naar het verre ‘down under’: Tasmanië, het land waar Abel Tasman zo’n 360 jaar geleden ‘als eerste’ voet aan de grond zette. Het thema van de wedstrijd voor de ronde 2007-2008 was “ontdek je grenzen”. Dit thema moest worden uitgewerkt in een vorm van twee-dimensionale kunst-naar-keuze.

Voor het zomerreces werden alle scholen voor voortgezet onderwijs binnen een straal van zo’n 20 kilometer rondom Lutjegast uitgenodigd om in te schrijven op de wedstrijd. Vlak na de zomervakantie hadden zich veel scholen gemeld. Uiteindelijk hebben maar liefst 263 scholieren aan de Art Prize deelgenomen. Omdat elke school zelf een voorselectie heeft gemaakt, bleven er uiteindelijk 25 werkstukken over, die aan de jury konden worden voorgelegd.


Het werk van Lotte Kema is door de deskundige jury als winnaar uitgekozen. De prijs is een reis van plm. 21 dagen naar Tasmanië. Centraal in de reis staat het kennis maken met de Tasmaanse cultuur en de sociaal maatschappelijk en natuurlijke omgeving. Dit wordt vormgegeven door bezoeken aan galeries en musea, historisch belangrijke plaatsen en het verblijven in een Tasmaans gastgezin. Door middel van de reis worden de banden tussen Tasmanië en de geboortestreek van Abel Tasman aangehaald; de prijswinnaar zal in Tasmanië fungeren als ambassadeur van de geboortestreek van Abel Tasman en koppelt haar ervaringen na afloop van de reis terug naar de werkgroep Abel Tasman Art Prize. Het tijdvak waarin de reis plaatsvindt wordt bepaald in overleg met de winnaar en het gastland Tasmanië.

Publieksprijs


Naast de hoofdprijs is er een publiekprijs: een digitale fotocamera. Alle 25 inzendingen werden geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis. De bezoekers van de expositie vormden samen de jury van de ATAP-publieksprijs. Bij de publieksprijs ging het om andere criteria dan de professionele jury hanteert: niet de artisticiteit, de bedoelingen, de technische bekwaamheid en dat soort overwegen spelen een rol, maar alleen: vind ik het mooi? Dianne van der Heide heeft 58 stemmen gekregen van de maar liefst 228 uitgebrachte stemmen. Daarmee is zij winnaar van de publieksprijs. De expositie is de komende week nog te bezichtigen.