nieuws

06 jul 2000, 00:12

Aardappels weggehaald bij omstreden Leninbeeld

Na drie weken is de 30 ton aardappels rond het omstreden Leninbeeld in het Groninger Noorderplantsoen toch verwijderd. Zoals de tegenstanders al verwacht hadden, is er rotting geconstateerd in de stapel piepers. Het Centrum voor Beeldende Kunst, dat de manifestatie waar het controversiële project deel van het uitmaakt organiseert, had van tevoren met de gemeente afgesproken dat de groenten verwijderd zouden worden zodra het bederf in zou treden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het negen meter hoge standbeeld van de voormalige Russische communistenleider Lenin -en de 30 ton aardappels die hem flankeerden- maken deel uit van een openlucht kunstmanifestatie in het park. Initiërend kunstenaar Van Houwelingen wil met het sculptuur van Lenin de aandacht vestigen op de ‘kwetsbaarheid van de politieke omstandigheid waarin we nu leven’.
De werkgroep Noorderplantsoen tekende, zonder resultaat, protest aan tegen de komst van het beeld en de aardappels. Er bestond onder omwonenden angst voor aantasting van de natuur in het park en zijn omgeving. Woordvoerder M. Reneman van de werkgroep is blij dat de aardappels weggaan. ‘Al is het rijkelijk laat’, meent hij. ‘Het veld is reeds veranderd in een verregende modderpoel. Het duurt jaren voordat het plantsoen over de gevolgen van de aardappels heen zal zijn.’
Het zeven ton wegende sculptuur is –zonder de aardappels- nog tot eind juli in het plantsoen te bewonderen.