nieuws

12 aug 2002, 00:12

“Aantal routine-onderzoeken gezondheidszorg kan met de helft omlaag”

Patiënten in Noord-Nederland hoeven in de toekomst minder vaak hun bloed of urine te laten onderzoeken. Het aantal routine-onderzoeken in Noord-Nederland kan met de helft omlaag. Dit zegt directeur J. Gazendam van het Huisartsenlaboratorium Noord en de Stichting Medisch Laboratorium Noord

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gazendam vindt het onnodig dat patiënten die in opdracht van een huisarts een routineonderzoek laat uitvoeren bij een doorverwijzing naar het ziekenhuis nogmaals hetzelfde onderzoek moeten ondergaan. Hij wil daarom dat ziekenhuizen en andere instanties de uitslagen van bloed- urine en hartonderzoeken on-line kunnen raadplegen. De bestaande privacywetgeving zou hiervoor ruimte bieden. Het plan is volgens hem uniek in zijn soort.
Het blijft in de toekomst noodzakelijk dat patiënten toestemming geven voor het gebruik van de onderzoeksgegevens. “Maar dat zal geen probleem zijn”, zegt Gazendam. “Een patiënt zal gek zijn om zich twee keer te laten prikken.” Beveiligingsmaatregelen moeten voorkomen dat onbevoegden de onderzoeksgegevens raadplegen.
Volgens de medicus kan het plan een enorme besparing opleveren. Hoeveel precies is nog niet bekend. Een breed samengestelde werkgroep studeert momenteel op de uitvoering van het plan. Binnen drie jaar moeten de gegevens on-line toegankelijk zijn.