nieuws

24 aug 2012, 16:04

Al 900 meldingen bij NAM na aardbeving

Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) zijn tot vrijdagmiddag al 900 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving, vorige week donderdag, in de provincie Groningen. Dat maakte de NAM vrijdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het aantal ligt veel hoger dan bij eerdere aardbevingen die het gevolg zijn van aardgaswinning. Dat komt omdat het epicentrum vlakbij een gebied lag waar veel mensen wonen.

Het Groningse Loppersum werd vorige week getroffen door een beving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. De beving werd tot in de stad Groningen gevoeld. Bij de NAM komen meldingen binnen van scheuren in muren en plafonds en beschadigd pleisterwerk.

Het vorige record aan meldingen dateert uit 2006, toen er in Westeremden een beving was van 3.5. Toen kreeg de NAM 414 meldingen.

De NAM kan nog niet zeggen of alle meldingen ook juist zijn. ,,Iedereen krijg bezoek en is er inderdaad schade, dan wordt dat volledig vergoed”, aldus een woordvoerder. Verwacht wordt dat het aantal meldingen blijft stijgen, omdat er nog mensen terug moeten komen van vakantie.

De NAM is ook bezig om te kijken hoe ze de afhandeling van de schademeldingen zo goed en efficient mogelijk kunnen afhandelen. ,,Iedereen heeft er baat bij dat dit zo snel mogelijk gebeurt", aldus een woordvoerder.