nieuws

19 mrt 2009, 08:08

Aantal cafés in Groningen flink afgenomen

Het aantal cafés in de provincie Groningen is tussen juli 2007 en juli 2008 fors afgenomen. Het kroegenaanbod is gedaald met ongeveer zeven procent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De afname van het aantal cafés past in een landelijke trend. Volgens cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering sloten er tussen juli 2007 en juli 2008 maar liefst 367 hun deuren, wat neerkomt op een afname van ruim 3,5 procent. Daardoor daalde het aanbod tot 9909 cafés.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de cafésector door Van Spronsen & Partners uit Leiderdorp in opdracht van uitgaansvakblad Nightlife Magazine.

Een woordvoerder van het adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie zegt dat de daling te maken heeft met het feit dat er steeds meer bedrijven zijn die de markt aan het afsnoepen zijn van de cafésector. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar een strandpaviljoen, dan zie je dat zo'n bedrijf zich steeds professioneler ontwikkelt. Je kunt ook daar een borrel of een feestje geven. Eigenlijk nemen verschillende bedrijfstypen dingen van elkaar over'', aldus de zegsman.

Het adviesbureau verwacht dat, gezien de huidige economische situatie gecombineerd met het rookverbod, het aanbod van cafés verder zal afnemen. "Vooral de kleinere cafés zullen last ondervinden, omdat zij niet genoeg oppervlakte hebben voor bijvoorbeeld een rookruimte. Hierdoor zullen cafégasten zich verplaatsen naar grotere cafés, waardoor de kleinere gevaar lopen tot sluiting'', aldus de woordvoerder.