nieuws

04 jul 2002, 00:12

Aantal besmettingen in Groningen met syfilis stijgt sterk

De laatste maanden is het aantal syfilisbesmettingen in de stad Groningen sterk gestegen. Dat meldt de GGD vanmorgen in een nieuwsbrief.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De laatste maanden is het aantal syfilisbesmettingen in de stad Groningen sterk gestegen. Dat meldt de GGD vanmorgen in een nieuwsbrief.
De GGD gaat de bezoekers van deze plekken informeren over de risico’s van syfilis, over de vraag hoe besmettingen kunnen worden voorkomen, waar zij zich kunnen laten onderzoeken en welke behandeling mogelijk is.
De laatste jaren leek syfilis een geslachtsziekte die tot het verleden behoorde. Maar volgens gegevens van de polikliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen voor sexueel overdraagbare aandoeningen (soa), was in de stad Groningen het aantal syfilisbesmettingen in de eerste helft van dit jaar al net zo groot als het gehele jaar 2001. Het gaat dan concreet om 16 personen. De toename is vooral geconstateerd bij homo- en biseksuele mannen, die anonieme, losse contacten hebben.
In de maanden juli en augustus gaat de GGD een extra, anoniem spreekuur houden voor mensen met syfilisklachten. Dat is er de komende maanden iedere donderdag van ’s avonds zeven tot negen uur. Het onderzoek gebeurt door bloed af te nemen.
De behandeling van syfilis bestaat uit enkele penicilline-injecties. Wanneer iemand alle benodigde injecties heeft gehad, kan hij een ander niet meer infecteren. Pas dan is seksueel contact weer zonder risico, zo meldt de GGD.