nieuws

29 nov 2001, 00:12

Aanslagen VS kosten RuG dubbel verzekeringsgeld

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) moet vanaf volgend jaar twee keer zoveel geld neertellen voor het verzekeren van haar gebouwen en de inventaris.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na de terroristische aanslagen op 11 september zegde de verzekeringsmaatschappij de verzekeringen van de universiteit op. Er wordt op dit moment naarstig gezocht naar een nieuwe verzekeraar, maar duidelijk is wel dat de premie met enkele tonnen omhoog zal gaan.
,,De kans dat hier een vliegtuig naar beneden stort lijkt mij niet zo groot, maar omdat internationaal gespreid werken, verrekenen verzekeraars het risico wel in de tarieven en de dekking”, aldus bestuurslid M. Kooyman. ,,Gespreid risico heet dat, maar voor de universiteit komt het erg beroerd uit.” De RuG verzekert haar gebouwen voor een bedrag van 1,2 miljard gulden en de inventaris voor 600 miljoen gulden.
Volgens Kooyman hebben alle Nederlandse universiteiten te kampen met de premieverdubbeling. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) kan dit echter niet bevestigen. ,,Het is een interne aangelegenheid van de universiteiten”, stelt een woordvoerder. ,,Met dat soort details treden ze sowieso niet graag mee naar buiten.”