Nieuws

Aanklacht hiv-zaak: zware mishandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) klaagt de drie verdachten in de zogenoemde Groningse hiv-zaak aan voor zware mishandeling. Dat blijkt uit de definitieve tenlasteleggingen die justitie donderdag naar buiten heeft gebracht. De verdachten staan over anderhalve week terecht.


Leestijd: 1 minuut

Het OM verdenkt de 49-jarige Peter M. uit Scharmer, zijn 48-jarige partner Wim D. en de 39-jarige Hans J. uit Groningen ervan sinds mei 2007 meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om hen vervolgens seksueel te misbruiken. Ook kreeg een aantal slachtoffers hiv-besmet bloed toegediend. In totaal gaat het om twaalf slachtoffers.

Uit de tenlasteleggingen, samen bijna 80 pagina’s, blijkt ook dat Peter M. ervan wordt verdacht injectiespuiten en medicijnen te hebben gestolen van zijn voormalige werkgever, verpleeghuis ’t Blauwbörgje in Groningen. Verder verdenkt het OM de mannen er van de drugs GHB en xtc in hun bezit te hebben gehad.

Het Openbaar Ministerie bereidt zich al maanden voor op de strafzitting. ,,Het is een megazaak, waarin veel slachtoffers moesten worden gehoord en virologen lastige onderzoeken moesten uitvoeren. Daarom heeft het zo lang geduurd”, aldus officier van justitie Oebele Brouwer. Nog niet eerder moesten rechters in Nederland zich buigen over een zaak waarbij slachtoffers via injectiespuiten hiv-besmet bloed kregen toegediend. ,,Het wordt daarom een bijzondere zitting, waarbij het juridisch om nieuw gebied gaat”, aldus het OM.

De strafzitting tegen de verdachten begint op maandag 13 oktober en duurt de hele week. Volgens het OM kan maximaal 21 jaar celstraf voor de feiten worden gegeven.