nieuws

30 jan 2018, 10:10

Aangifte tegen Groningse wijkagent om Facebook-post

Aangifte tegen Groningse wijkagent om Facebook-post

Een vrouw uit Groningen heeft aangifte gedaan tegen een wijkagent omdat die een foto van haar 14-jarige dochter op Facebook zette. Op de foto wast het meisje een politieauto die ze even daarvoor had beklad. De aangifte komt dinsdagavond aan bod in het KRO/NCRV-programma De Monitor, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het meisje had in oktober 2017 samen met twee vriendinnen meerdere keren de afkorting ACAB (All Cops are Bastards) met een stift op een politiewagen gekalkt. De meiden werden betrapt en in overleg met hun ouders werd besloten dat ze de auto moesten schoonmaken.

Herkenbaar
Van deze poetsbeurt plaatste de wijkagent een foto op Facebook. Het gezicht van het meisje was daarop niet zichtbaar, maar door haar opvallende kleding en kapsel was ze wel duidelijk herkenbaar.


"Ze staat herkenbaar op de foto, zonder mijn toestemming. Daarnaast wordt de straatnaam gemeld in het bericht. Zo te herleiden", aldus de moeder in de uitzending van De Monitor.

Ook werd het meisje in de Facebook-post beschuldigd van het plegen van valse 112-meldingen. Dit bleek achteraf niet waar te zijn.

Schandpaal
De moeder stelt dat haar inmiddels 15-jarige dochter aan de publieke schandpaal is genageld zonder rekening te houden met de gevolgen daarvan: "De politie heeft een stempel op haar gedrukt. Dat is niet zo maar weg. Het is overal gedeeld."

Pas na herhaaldelijk aandringen van de moeder en tussenkomst van De Monitor, werd de foto offline gehaald.

Reactie politie
De politie geeft toen dat er fouten zijn gemaakt. "Dit had niet zo gemoeten. Foto en tekst hadden ook eerder verwijderd moeten worden", aldus een woordvoerder in het Dagblad van het Noorden.

De wijkagent zou het meisje niet opzettelijk herkenbaar in beeld hebben gebracht. Het plaatsen van de foto was volgens de woordvoerder educatief bedoeld: "Dit gebeurt als je een auto beklad".