nieuws

25 apr 2002, 00:12

Aangehouden terroristen ook afkomstig uit Groningen

De verdachten die gisteren door justitie werden aangehouden op verdenking van terrorisme, kwamen onder meer uit Groningen. De aanhoudingen haalden zelfs de wereldpers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie hield gistermorgen op verschillende plaatsen in het land Algerijnen aan die ervan worden verdacht lid te zijn van een islamitische terroristische organisatie. Justitie is hen op het spoor gekomen na een tip van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). In totaal zijn tien verdachten aangehouden. Vijf van hen zijn na een eerste verhoor vrijgelaten, een ander blijft in vreemdelingenbewaring omdat hij illegaal in Nederland is.
De andere vier zijn in verzekering gesteld. Justitie verdenkt hen van lidmaatschap van de Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat (GPSC), een organisatie die aanslagen binnen en buiten Algerije heeft gepleegd. Justitie vermoedt dat de vier mannen, aangehouden in Eindhoven, Bergen op Zoom en Groningen, logistieke steun hebben gegeven aan de jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam. Zij zouden strijders van de jihad vanuit Nederland hebben voorzien van valse identiteitspapieren, geld en onderdak. Bij huiszoekingen heeft de politie woensdag een tiental valse of vervalste paspoorten aangetroffen.