Nieuws

800 mensen geëvacueerd uit Groningse dorpen

In de dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post worden ongeveer 800 inwoners verplicht geëvacueerd. Dat heeft het Regionaal Beleidsteam besloten. Het gaat om een gefaseerde noodevacuatie laat het beleidsteam vrijdagochtend weten.


Leestijd: 1 minuut

Reden hiervoor is een zeer acuut probleem met een dijk langs het Eemskanaal. Het beleidsteam: ,,De dijk zou het kunnen begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectaren binnen enkele uren onder water kan komen te staan.”

De betrokken inwoners wordt gevraagd om naar familie of vrienden te gaan. Als dat niet mogelijk is, is er opvang geregeld in sporthal De Tiggelhal in Ten Boer en sportcentrum Zernike in Groningen.
,,Ik realiseer me dat dit een ingrijpend besluit is, met vergaande gevolgen”, zegt Yvonne van Mastrigt, voorzitter van het Regionaal Beleidsteam. ,,Echter, in het belang van de veiligheid van in eerste instantie mens en ook dier, ben ik genoodzaakt dit besluit te nemen. Ik reken op medewerking van alle betrokkenen. We zullen alles in het werk stellen om deze evacuatie zo snel en spoedig mogelijk te laten verlopen.”

De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot 1,5 meter. De kans hierop is volgens het beleidsteam klein, ,,maar de gevolgen kunnen erg groot zijn”. ,,Medewerkers van waterschap, brandweer en defensie zullen alles in het werk stellen om een dijkdoorbraak te voorkomen.”