Nieuws

Groningen verwacht 100.000 bezoekers op Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival Groningen verwacht morgen zeker 100.000 bezoekers in het Stadspark. Grote publiekstrekker is The Kyteman Orchestra, die op Bevrijdingsdag alleen in Groningen optreden. Daarbij komen optredens van dEUS, Gers Pardoel, Band of Skulls, Don Diablo, Boemklatsch en Iris Kroes. Alain Clark zal als Ambassadeur van de Vrijheid met de helikopter afreizen naar Groningen. Burgemeester Rehwinkel bezoekt in de middag het Groningse Bevrijdingsfestival. Vanwege de drukte wordt bezoekers gevraagd vooral met de bus, trein, fiets of lopend naar het festivalterrein te gaan.


Leestijd: 1 minuut

Het programma van het Bevrijdingsfestival Groningen vindt plaats op en rondom de Drafbaan. Het diverse muzikale programma is verdeeld over zes podia die zich verspreid over het park bevinden. Daarnaast is er een Kids Area en er wordt aandacht geschonken aan inhoudelijke activiteiten op het Plein van de Vrijheid. Het festivalterrein is van 11.30 tot 00.00 uur geopend.

Hoofdact in Groningen is The Kyteman Orchestra; een orkest van meer dan zestig muzikanten (waaronder een koor van dertig man en vier operazangers). Zij spelen onder andere de titeltrack van de video die het jonge videocollectief WERC heeft gemaakt in opdracht van Bevrijdingsfestival Groningen. Andere acts zijn dEUS, Don Diablo en het speciale project Pri-V dat onder leiding van de Nederlandse rapper Typhoon ingaat op de aantasting van onze online vrijheid en privacy. Het optreden van Ben Howard, die moest afzeggen vanwege ziekte, is vervangen door het Britse Will and the People.

In de Urban Area vinden Debattles plaats, waar jong talent rappend met elkaar in gesprek gaat. Ook is er een Reuzenrad met bijzondere gasten en een Mensenzoo, waar mensen letterlijk en figuurlijk in een hokje worden gezet. Studenten van het Drenthe College laten bij Experi-mens door middel van experimenten zien dat de waarheid meerdere kanten kent.

Het beste is het om met de bus, trein, per fiets of te voet naar het festivalterrein te gaan. Bij de ingang aan de Paterswoldseweg is het vaak erg druk, aangeraden wordt om een andere ingang te nemen. Bij alle ingangen staan fietsenrekken. Tijdens het festival is een groot aantal voorzieningen aanwezig, zoals (gehandicapten)toiletten, een minder validen podium, kluisjes en EHBO.