nieuws

10 aug 2009, 08:08

66-jarige vrouw pleegt 27 jaar lang bijstandsfraude

Een 66-jarige vrouw uit Groningen wordt ervan verdacht ruim 27 jaar lang bijstandsfraude te hebben gepleegd. Dat meldt de dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente. Al die jaren gaf ze aan dat ze alleen woonde, terwijl ze in werkelijkheid samenwoonde met haar nu 60-jarige vriend. Deze man stond ingeschreven op het adres van zijn familie. Gezamenlijk hebben de man en de vrouw de gemeente Groningen voor ruim een kwart miljoen benadeeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De sociale recherche kwam het paar op het spoor na een een anonieme tip. Daarop is er onderzoek gedaan naar het energie- en waterverbruik en bankgegevens van het stel. Daaruit bleek dat er sprake was van een gezamenlijke huishouding.

Het paar is begin juni aangehouden en gehoord door de Sociale Recherche Groningen. Ze hebben allebei bekend dat ze al ruim dertig jaar samen zijn en dit al 27 jaar voor de gemeente Groningen te hebben verzwegen.

Dat de fraude zo lang heeft kunnen voortduren, komt omdat de vrouw vanwege medische en individuele omstandigheden niet arbeidsplichtig was. Ze had daardoor vooral een ‘papieren’ contact met de dienst Sociale Zaken en Werk. Tot vorig jaar was er geen reden om te twijfelen aan de gegevens die ze invulde op diverse inlichtingen- en heronderzoeksformulieren.

De gemeente Groningen heeft aangifte gedaan van uitkeringsfraude en vordert een bedrag van ruim 130.000 euro terug. Overigens bleek dat de gemeente Groningen niet de enige gedupeerde was. De vrouw heeft ook bij de aanvraag voor huurtoeslag en bij het haar AOW-uitkering heeft ze ook verzwegen dat ze samenwoonde.