nieuws

27 mei 2008, 21:09

Vijftien jaar geëist tegen van moord verdachte echtgenoot Gonda Smit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Groningen 15 jaar celstraf geëist tegen Reinier S. (Smit). De man wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn vrouw Gonda Smit eind 1996.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het OM verdenkt S. ervan zijn vrouw op 11 december 1996 in hun woning aan de Hoofdstraat in Hoogezand te hebben gedood door haar met een voorwerp achter op het hoofd te slaan. Vervolgens zou hij haar hals hebben doorgesneden en de woning in de brand hebben gestoken.
*
S. werd in 1997 en 2004 al aangehouden op verdenking van dezelfde feiten, maar steeds vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Het OM denkt nu door nieuw bewijs zijn schuld aan te kunnen tonen. Zo zouden onder andere reconstructies van de brand en een door de politie samengestelde tijdslijn aantonen dat S. bij de woning aanwezig was op het moment dat de brand ontstond. Verder zou sectie op het lichaam van het slachtoffer nu uitwijzen dat Gonda Smit al was overleden aan verwondingen aan haar hoofd voor de brand uitbrak.
*
S. ontkent elke betrokkenheid. ,,Ik heb Gonda niet vermoord en geen brandgesticht. Ik voel me enorm in de steek gelaten’’, zei hij dinsdag in de rechtbank. Volgens zijn advocaat leiden politie en justitie aan een tunnelvisie. ,,Er wordt ongelooflijk veel geld en mankracht ingezet met maar één doel, en dat is bewijzen dat S. de dader is. Maar er is geen enkel direct bewijs dat zijn schuld kan aantonen.’’
*
Het OM legde S. eerst moord ten laste, maar gaat nu uit van doodslag. ,,Het is meer aannemelijk dat er een ruzie is geweest die uit de hand is gelopen’’, aldus de Officier van Justitie.
*
Het OM verzocht de rechtbank dinsdagochtend de rechtszaak tegen S. aan te houden, om de man te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Maar volgens de rechter is de zaak ,,te complex om daar nu een uitspraak over te doen.’’
*
De uitspraak volgt op 10 juni.*