Nieuws

Boete universiteit voor illegaal vervoer uranium

De rechtbank in Groningen heeft maandag de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) veroordeeld tot 12.000 euro boete voor het illegaal importeren van verarmd uranium vanuit Engeland. Het radioactieve materiaal, bedoeld voor onderzoek, werd in 2003 illegaal getransporteerd naar een verwerkingsbedrijf in Bunschoten, dat ook niet over de juiste papieren beschikte.


Leestijd: 1 minuut

Voorzitter Simon Kuipers van het college van bestuur van de RuG erkende begin maart al dat er fouten waren gemaakt bij het vervoer. "De universiteit heeft wel een vervoersvergunning voor radioactief materiaal, maar niet voor splijtstof”, zei hij voor de rechtbank. Volgens de universiteit was geen sprake van opzet. De rechter oordeelde echter dat van de onderwijsinstelling ,,een zekere deskundigheid mag worden verwacht als het gaat om radioactief materiaal”

De bijna 5 kilo verarmd uranium werd gekocht bij Urenco Capenhurst in Engeland. Vanuit daar reisde het via Rotterdam naar Groningen. De universiteit legde de verantwoordelijkheid voor de invoer bij Urenco. Maar volgens de rechter zijn beide bedrijven verantwoordelijk voor de import. "Verarmd uranium kan worden gebruikt voor de productie van een atoombom. Daarom is van belang dat de overheid weet wanneer en door wie het wordt ingevoerd”, aldus de rechter.

De zaak kwam aan het licht door een inval in 2006 bij verwerkingsbedrijf Highways International in Bunschoten. Voor het materiaal kon worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, moest het daar eerst worden behandeld. Volgens de Officier van Justitie werd het radioactieve materiaal zonder vergunning gedurende acht maanden verwerkt in een "primitieve werkplaats”.

De universiteit benadrukt dat er geen sprake is geweest van gevaar voor de volksgezondheid en dat interne regels omtrent het vervoer zijn aangepast. De RuG wilde verder niet reageren op de uitspraak.