Nieuws

30 miljoen voor groot onderzoek RUG naar ontwrichting samenleving

Hoe kan worden voorkomen dat de Nederlandse samenleving steeds verder uiteenvalt? Dat is het onderwerp van een grootschalig onderzoek waar de Rijksuniversiteit Groningen bij betrokken is, waar een subsidie voor is toegekend van 30 miljoen euro.


Leestijd: 1 minuut

De onderzoekers hopen aanbevelingen te kunnen geven voor de vraag hoe maatschappelijke ontwrichting tegen te gaan. Ontwrichtingen die teweeggebracht kunnen worden door ontwikkelingen zoals migratie, klimaatverandering, en een verouderende bevolking.

Het geld gaat naar het zogenaamde Socion Consortrium, waarin sociale- en geesteswetenschappers van vijf verschillende kennisinstellingen onderzoek doen naar sociale cohesie. Het onderzoek staat onder leiding van Rafael Wittek (Sociologie) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens Wittek staat het weefsel van de samenleving staat onder druk. “Oude vormen van sociale samenhang worden steeds minder effectief. Dankzij de subsidie kunnen we op een nieuwe manier, samen met maatschappelijke partijen, beter begrijpen hoe sociale samenhang in deze uitdagende tijden bereikt kan worden’, zo zegt hij vandaag tegen de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

‘Weefsel van de samenleving’

Het consortium onderzoekt sociale cohesie. Sociale cohesie is ‘het weefsel van de samenleving’, cruciaal voor duurzame samenlevingen en het welzijn van burgers. Sociale cohesie wordt echter steeds meer ondermijnd door erosie van gemeenschappen en polarisatie tussen groepen.