nieuws

25 okt 2002, 00:12

26 oktober – Huiskamerverhalen in de Groninger Archieven

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Groningen en haar inwoners, komt op zaterdag 26 oktober aan zijn trekken. Want dan vindt in het gebouw van de Groninger Archieven de Dag van de Groninger Geschiedenis plaats. Acht bekende en minder bekende Groningers zullen er komen vertellen over episodes uit hun eigen verleden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Iedere verteller is gevraagd om het verhaal zo persoonlijk mogelijk te houden. De volgende verhalen zullen de revue passeren: het familiebedrijf (Jan Hooghoudt), herinneringen aan Helpman (Jenne Meinema), Grunns laidgoud: de passie voor volksmuziek (Henk Scholte), muziek in de jaren ’50 en ’60 (Kees van der Hoef), herinneringen aan de boerderij Groot Zeewijk (Cees Reinders), ervaringen van verzetstrijdster (Alie Aukes-Roemeling), een autobiografisch verhaal (Kees Visscher) en profvoetbal in Groningen (Dick Heuvelman).
De organisatoren, Groninger Archieven en Stad & Lande, zijn van mening dat de verhalen in een passende omgeving en in klein gezelschap moeten worden verteld. Daarom worden op deze dag vier ruimten in de Groninger Archieven omgetoverd tot intieme huiskamers waar de bezoekers in kleine groepen naar de vertellingen kunnen luisteren. Ook is er een historische markt waar historische verenigingen, uitgevers en boekhandelaren zich presenteren.