nieuws

14 okt 2009, 10:10

Al zestien Groningers meldden ontvangst nepbrief UMCG

Zeker zestien mensen hebben afgelopen dagen een vervalste brief ontvangen die namens het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) zou zijn verstuurd. Dat meldde het ziekenhuis woensdag. In de brieven, die geadresseerd zijn aan deelnemers van het Prevend-onderzoek van het UMCG, wordt de lezer opgeroepen een bloedonderzoek te laten doen omdat er bij eerdere bloedafnames mogelijk niet-steriele naalden zijn gebruikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens woordvoerder Joost Wessels meldde zich dinsdagmiddag de eerste ontvanger van een valse brief. Woensdagochtend stond de teller volgens hem op zestien. Hoeveel brieven er in totaal zijn verstuurd, kan hij niet zeggen. Het ziekenhuis roept alle mensen die een valse brief hebben ontvangen op bij het ziekenhuis melding te doen. Het nummer van de Prevend-poli dat in de brief genoemd wordt is uit voorzorg dan en nacht bemand.

Alle zestien ontvangers zijn deelnemers aan het Prevend-onderzoek van het UMCG. Aan dit langlopende Gronings bevolkingsonderzoek naar eiwitverlies in de urine doen in totaal 8000 mensen mee. Hoe de verzender aan de adressen van de deelnemers komt, is volgens Wessels een raadsel.

Het ziekenhuis heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en alle deelnemers aan het onderzoek over de valse brieven geïnformeerd. De vervalsers hebben volgens het ziekenhuis onder andere gebruik gemaakt van het Prevend-logo. Hierdoor zou de brief lastig van echt te onderscheiden zijn.

Het ziekenhuis tast in het duister over het motief van de vervalsers. Omdat het niet de eerste keer is dat er valse Prevend-brieven zijn verstuurd, lijkt het een gerichte actie tegen het onderzoek. In augustus vorig jaren kregen zeker dertig deelnemers van hetzelfde onderzoek een brief met de oproep contact op te nemen met hun huisarts over een aidstest. Deze test zou ongevraagd bij de patiënten zijn uitgevoerd op urinemonsters die ze eerder hadden afgegeven.