Nieuws

17e eeuwse kademuur blootgelegd in Damsterdiep

Bij archeologische opgravingen in het Groningse Damsterdiep zijn donderdag de restanten van een historische kademuur gevonden. Het stukje muur dateert uit de 17e eeuw en vormt het fundament van de waterpoort over het Damsterdiep. De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor een parkeergarage, zo maakte de gemeente bekend.


Leestijd: 1 minuut

De muur vormde een stuk van de noordelijke kade. Deze kade maakte onderdeel uit van de stadswal die ongeveer rond 1620 werd aangelegd. Intussen hebben de archeologen ruim 75 meter van de kade blootgelegd. Het gevonden stuk muur, een zogenaamde ‘beer’, werd gebouwd ter hoogte van het Damsterdiep, dat de kruising tussen het diep en de gracht vormde. De rood gemetselde keermuur moest voorkomen dat kade in de gracht zou afglijden.

Een woordvoerder van de gemeente spreekt van een mooi stukje documentatie. ‘We wisten aan de hand van tekeningen al hoe de waterpoort er ongeveer uit zou hebben gezien, maar het is goed om het met eigen ogen te bekijken. Het is een goed intact gebleven muur die een verhaal vertelt’, aldus de woordvoerder.

Nog voor 1900 is het gedeelte van de gracht gedempt voor los- en laadkades. In 1953 verdween de kade voorgoed uit het stadsgezicht toen ook het kanaalgedeelte werd gedempt. De waterpoort zelf was toen al lang verdwenen.

De gemeente beslist binnenkort wat er moet gebeuren met de vondst. ‘We gaan kijken of we een stuk kunnen bewaren of dat we het kunnen gebruiken voor de bouw van de parkeergarage. Maar de kans is groot dat op den duur de muur zal worden afgebroken’, aldus de woordvoerder.