nieuws

07 aug 2010, 12:12

Historische Dagen op Verhildersum in Leens: Proef de sfeer van het Groninger plattelandsleven 1850-1950

Proef de sfeer van het Groninger plattelandsleven 1850-1950: met paarden, oude tractoren en ambachten, oud Hollandse kinderspelen, kleindieren, biologische markt, vergeten groenten, roofvogelshow, van vlas tot linnen, koetsentocht, enz. Verhildersum brengt elk jaar in augustus het verleden weer tot leven tijdens de Historische Dagen. Zo’n 200 medewerkers, vrijwilligers en deelnemers zetten zich in om het u naar de zin te maken. Het hele terrein bruist van de activiteiten voor groot en klein, voor jong en oud. Er is veel voor kinderen georganiseerd en zeg nou zelf, wat is er leuker voor kinderen dan in de natuur met dieren op en om de boerderij ‘bezig te zijn’? Koeien, paarden, pony’s, kippen, schapen, noem maar op, ze zijn er allemaal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een charmant onderdeel zijn de demonstraties van oude huishoudelijke technieken bij het arbeidershuisje. Wassen op het wasbord, sokken stoppen, kaantjes bakken, vruchten inleggen, groenten wecken, snijbonen snipperen en in het zout inmaken. Bij de cateringtent is er vooral aandacht voor de ‘vergeten’ groenten. Kent u ze nog? Pastinaak, schorseneren of snijbiet? U kunt ze proeven, maar ook ze zijn ook te koop.
Er is een varken aan het spit waarvan u een portie kunt bestellen.

Laten we de vlaslijn niet vergeten. Het hele proces om linnen te vervaardigen wordt in de praktijk getoond. Van de verbouw van vlas, het roten (in de sloot), het braken, vlasspinnen, tot aan het maken van het linnen hemd laten we zien.

Weet u nog hoe boter en kaas gemaakt worden? Op Verhildersum wordt tijdens de Historische Dagen met de hand gekarnd en kaas gemaakt. En ja, die boter en kaas smaken toch anders dan die in de supermarkt. Kom maar proeven.

De medewerkers van Verhildersum dragen allemaal kleding van rond 1900.
Er is een biologische markt en op het voorterrein van de borg staan kramen van collega musea, maar ook oude brandweerauto’s. Bij de Museumboerderij zijn demonstraties van oude ambachten en het werken met paarden. In de Oude Schuur zijn de kleindieren te zien: kippen, konijnen, cavia’s, noem maar op. Neem op zaterdag ook een kijkje bij de stoomdorsmachine.
Kortom: voor elk wat wils.

Zo langzamerhand hebben de Historische Dagen een vaste plek gekregen in de vakantieagenda van heel veel mensen in de regio. Niet alleen Groningers, Drenten en Friezen komen er op af, maar ook veel mensen uit de rest van Nederland die hun vakantie in deze streek doorbrengen.

Landgoed Verhildersum, 14 en 15 augustus, van 10.30-17.00 uur; volwassenen € 5, p.p., kinderen tot 12 jaar gratis en van 12 t/m 18 € 3,- . Parkeren gratis tegenover de ingang van het landgoed.