nieuws

17 dec 2009, 21:09

Groningen in de ban van stroomstoring

Zeker drieduizend huishoudens in Groningen hebben sinds het begin van donderdagavond zonder stroom gezeten door een complexe storing. Rond half een was de storing verholopen. Hulpverleningsdiensten overwogen om de bewoners van twee getroffen verzorgingshuizen te evacueren, maar volgens de verpleging was dat niet nodig. Wel is het hallencomplex Martiniplaza opengesteld voor getroffen bewoners die zichzelf willen opwarmen. Dat maakte de Hulpverleningsdienst Groningen donderdagavond bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De stroomstoring hield Groningen de hele avond in de ban. Ruim 16.000 huishoudens werden aanvankelijk getroffen, maar na enkele uren was de stroomstoring voor ongeveer 13.000 huishoudens weer voorbij. Het defect ontstond iets voor zessen betrekkelijk klein, maar na rookontwikkeling in een transformatorhuisje besloot Enexis het hele station preventief uit te schakelen.

Nadat de brandweer rond half acht de situatie in het transformatorhuisje onder controle had, konden monteurs van Enexis een deel van de aansluitingen weer voorzien van stroom. Het Martiniziekenhuis zit in dat gebied en heeft de noodstroom moeten inschakelen. Ook het drukke verkeersplein Julianaplein werd getroffen, maar dat leidde niet tot calamiteiten.

Na middernacht had iedereen weer stroom.