Innovatie

Opmerkelijk: DNA van invloed op gedrag en welbevinden tijdens coronacrisis, meldt UMCG

DNA, dus erfelijke aanleg, heeft invloed op de wijze waarop Nederlanders omgaan met de coronacrisis. Tijdens de coronacrisis is genetische invloed zelfs steeds sterker is geworden. De meldt het UMCG op grond van onderzoek bij 30.000 deelnemers van een Lifelines Corona-onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.


Leestijd: 2 minuten

Opmerkelijk: DNA van invloed op gedrag en welbevinden tijdens coronacrisis, meldt UMCG
Opmerkelijk: DNA van invloed op gedrag en welbevinden tijdens coronacrisis, meldt UMCG

De onderzoekers ontdekten dat mensen die een verschillende genetische aanleg hebben ook anders met de coronacrisis omgaan. Zo ervaren mensen met een verhoogde genetische kans op neurotisch gedrag vaker angst voor vaccinaties en heeft genetische aanleg voor depressieve gevoelens effect op de gerapporteerde vermoeidheid het afgelopen jaar.

Ook geven mensen met een genetische aanleg om hoger opgeleid te zijn minder vaak een hand, maar zij wasten juist hun handen minder vaak. Daarnaast blijken juist de mensen met aanleg voor alcoholconsumptie moeite te hebben gehad met het mijden van horecagelegenheden. En ondanks dat Nederlanders niet op wintersport zijn geweest, blijken de mensen die zulke plannen in november wel hadden vaker een genetische aanleg voor risicovol gedrag te hebben.

Toename invloed erfelijkheid

 

De Lifelines-deelnemers hebben vanaf het begin van de coronacrisis al negentien keer een vragenlijst ingevuld. Dit combineerden de onderzoekers met informatie over het DNA van de deelnemers. Daardoor kon worden achterhaald dat de invloed van erfelijkheid op de ervaren kwaliteit van leven en vermoeidheid gedurende de coronacrisis steeds groter werd. De stemming van mensen die van nature tevreden waren met het leven werd minder sterk negatief beïnvloed, dan de stemming van mensen van mensen die van nature wat meer ontevreden waren: hun ervaren kwaliteit van leven nam gaandeweg de coronacrisis sterker af.

Veerkracht

Lude Franke is hoogleraar Genetica in het UMCG en laatste auteur van deze studie naar het verband tussen gedragingen en gevoelens van mensen tijdens de pandemie en hun genetische bouwtekening. “ (…) Ons onderzoek laat zien dat de genetische invloed tijdens de coronacrisis steeds sterker is geworden. Waarbij overigens wel de kanttekening moet worden gemaakt dat de invloed van omgevingsfactoren nog altijd veel groter is. Het leert ons dat het debat over ‘nature versus nurture’ sterk afhangt van de situatie waarin je dit bestudeert.”

Co-auteur Patrick Deelen van de afdeling genetica van het UMCG vult aan: “Daarbij zien we ook aanwijzingen dat genetica bijdraagt aan onze psychische weerbaarheid in tijden van stress”.

===
Het onderzoek is nu te lezen als preprint op www.coronabarometer.nl.

Daar is ook meer te lezen over eerdere uitkomsten van het Lifelines Corona-onderzoek.