Innovatie

Onderzoek UMCG: kan spraak een psychose voorspellen?

Psychiater Iris Sommer van het UMCG gaat onderzoeken of verandering in spraak een voorspeller kan zijn voor een psychose.


Leestijd: 1 minuut

Bijna 22 miljoen mensen in Europa hebben psychoses. Bij mensen die al eens een psychose hebben gehad, is de kans groot dat zij later in hun leven nog een psychose krijgen. Spraak zou een goede voorspeller van een terugval kunnen zijn en het langdurig gebruik van medicatie mogelijk overbodig maken.

Om de verschijnselen van psychose vroeg te herkennen gaat Sommer spraak van mensen met een psychose onderzoeken. “We denken dat wat en hoe iemand iets zegt een goede weerspiegeling kan zijn van zijn gedachten. Mensen met psychose hebben een bepaalde manier van praten: ze vertellen een verhaal met langere pauzes, zijn snel afgeleid en praten vaak over hetzelfde onderwerp”, zegt ze. “We gaan nu onderzoeken of zulke spraakafwijkingen inderdaad overeenkomen met iemands psychotische gedachten en of we op basis van de manier van praten kunnen voorspellen of iemand weer een psychose ontwikkelt.”

Met een app die spraak vastlegt, gaat het team van Sommer software ontwikkelen die veranderingen in spraak van mensen herkent. Ze onderzoeken dit bij mensen die al eerder een psychose hebben gehad. “In de app laten we mensen wekelijks een afbeelding of een verhaal zien en zij spreken hun reactie daarop in. Die reactie gaan wij analyseren en we kijken of er bepaalde kenmerken inzitten.  Met de opnames trainen we een persoonlijk taalmodel met kunstmatige intelligentie.”