innovatie

17 jul 2014, 10:10

Nieuw Gronings medicijn tegen diabetes alternatief voor insuline-spuiten

Nieuw Gronings medicijn tegen diabetes alternatief voor insuline-spuiten

In het UMCG in Groningen is een medicijn in ontwikkeling tegen diabetes type 2 dat mogelijk een alternatief kan worden voor insuline-spuiten.(foto).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het UMCG in Groningen is een nieuw medicijn in de maak tegen diabetes, type 2. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een menselijk, lichaamseigen hormoon, dat een vergelijkbare werking heeft als insuline dat tot nu toe als medicijn wordt gebruikt. Maar dit hormoon dat als medicijn kan worden ingezet heeft twee voordelen boven insuline: het werkt langer en geeft geen risico op een te lage bloedsuikerspiegel.

 

Dit blijkt uit onderzoek van moleculair bioloog Hans Jonker van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij publiceert hier vandaag, donderdag,  over in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

 

Het  hormoon bleek na laboratioum-proeven veelbelovend. Jonker verwacht dat het al over twee jaar klinisch kan worden getest op mensen.

Patiënten met diabetes type 2 maken te weinig van het hormoon insuline aan, dat zorgt voor de opname van glucose uit het bloed door de cellen en voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Diabetespatiënten spuiten daarom meerdere keren per dag, na elke maaltijd, insuline in. Deze dosis moet nauwkeurig worden bepaald, want een te hoge dosis insuline kan een te lage bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor een patiënt het bewustzijn kan verliezen.

 

Langer werkzaam dan insuline

Jonker onderzocht het effect van het lichaamseigen hormoon FGF1 op de bloedsuikerspiegel van muizen met diabetes type 2. Dat bleek vergelijkbaar met de werking van insuline, en was bovendien langduriger. Na toedienen van FGF1 bleef de bloedsuikerspiegel drie dagen op een normaal niveau, terwijl het effect van insuline na enkele minuten is verdwenen. Ook bleek dat bij FGF1 de bloedsuikerspiegel nooit lager werd dan de normaalwaarde, ongeacht de hoeveelheid FGF1 die werd toegediend. Hierdoor is er dus geen kans op een te lage bloedsuikerspiegel met alle negatieve gevolgen van dien.

 

 Dit maakt FGF1 veelbelovend als nieuw medicijn bij diabetes type 2. Jonker verwacht dat hij over twee jaar met een klinisch onderzoek kan starten.