innovatie

21 jan 2003, 00:12

Groningse verkiezingswebsite voor verstandelijk gehandicapten

Om ook verstandelijk gehandicapten aan te zetten een stem uit te brengen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 januari is speciaal voor hen een verkiezingswebsite gelanceerd. Dat heeft ookjij.nl, een stichting die internet toegankelijk wil maken voor mensen met een verstandelijke beperking, vrijdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De site ookjij.nl geeft onder de noemer ‘Ookjij kan meebeslissen’ informatie over de verschillende partijen. Per partij wordt het logo getoond en verschijnt er een foto van de lijsttrekker. Omdat veel mensen met een verstandelijke beperking niet of nauwelijks kunnen lezen, worden alle teksten ondersteund door geluid.
Volgens M. van der Eijnden van Ookjij.nl is het voor verstandelijk gehandicapten ondoenlijk relatief eenvoudige informatie over de politieke partijen te verkrijgen. “Daarom maken wij op de site met simpele teksten duidelijk waar een partij voor staat.” In wordt ingegaan op partijstandpunten waarvan de doelgroep zelf heeft aangegeven die belangrijk te vinden. Dit zijn onder meer het gehandicaptenbeleid en natuur en milieu.
Van der Eijnden geeft toe dat de verkiezingsinformatie op ookjij.nl voor een deel van de verstandelijk gehandicapten toch nog te moeilijk is. “Maar het overgrote deel, met name de wat oudere gehandicapten, zeggen het erg belangrijk te vinden om te kunnen stemmen.”
Op de dag na de verkiezingen, donderdag 23 januari, worden op ookjij.nl de verkiezingsuitslagen bekendgemaakt en wordt er uitgelegd hoe een kabinetsformatie in zijn werk gaat. Ook aan de verkiezingen van Provinciale Staten wordt aandacht besteed.
De Federatie van Oudervereniging Verstandelijk Gehandicapten zegt blij te zijn met het initiatief. Volgens de federatie telt Nederland zo’n 70.000 verstandelijk gehandicapten. Ongeveer de helft hiervan heeft een licht verstandelijke beperking.